Blogs

Hoe vind je Vrede en Vreugde in Hem?

 

 

De decembermaand is alweer halverwege. Een maand van gezelligheid maar ook een maand waarin onze agenda vol staat met allerlei activiteiten. Het meeste is leuk en feestelijk, maar niettemin is het vermoeiend, waardoor onze ziel deels vol en deels leeg achterblijft. In het midden van deze drukte vragen we ons stilletjes af: ‘is dit alles?’ Het goede nieuws is: boven al die feestelijkheden en versieringen staat Jezus, de Zoon van God, Die voor ons Mens geworden is!

Dit jaar nodig ik je uit om wat rust te nemen, om het wat rustiger aan te doen en om te midden van jouw favoriete kersttradities het wonder van de Vrede en Vreugde van God opnieuw te ontdekken.

Door momenten van stilte in ons leven in te bouwen geven we God de ruimte om tot ons te spreken.

Met stilte bedoel ik niet dat je even je mond gaat houden of dat je een tijdje op de bank gaat zitten.

Het is meer dan een poosje niet praten of even niets doen.

Het gaat hier om een stilte die je mag benutten om je hoofd leeg te maken en om je denken een halt toe te roepen.

Vervolgens mag je goed gaan luisteren naar wat er diep in je hart leeft.

Je mag je blik proberen op God te richten en daarbij stil worden en aanraken en ervaren wat het innerlijk leven je brengt. Dat is nodig om in verbinding te komen met je diepste zijn.

Is er vrede en rust in je hart? Of is er misschien pijn, gemis, verdriet of een verlangen?                                                                                                  Erken het, datgene waar je je bewust van wordt, dat het er is. Breng het in gebed en vraag God of Hij je wilt helpen. Vanuit het donker breng je het in het Licht. Je brengt het in Zijn nabijheid. En Hij zal je helpen om in mogelijkheden en oplossingen te denken. Hij wil je altijd rust geven waar onrust is en vrede waar onvrede is. Als je met de vragen uit je hart aan de slag gaat, als jij leert dat je deze dingen mag omarmen, als jij gaat ontdekken wie je bent en als je belijd dat je God nodig hebt, dan zul je merken dat je gaat groeien in wie je bent, en meer en meer ga je worden zoals Hij je heeft bedoelt.

Vertrouwen op Zijn trouw

Vertrouwen hebben betekent rusten en rusten betekent vertrouwen hebben.

Denk daar maar eens over na: je zult niet aan iemand die altijd te laat komt vragen om het voorgerecht voor het kerstdiner mee te nemen en je zult ook niet je boodschappen in een tas doen waarvan de bodem op knappen staat.

Bewust of onbewust evalueren we continu de betrouwbaarheid van de mensen en de dingen om ons heen. Datzelfde doen we ook in onze relatie met God. We evalueren Gods trouw uit het verleden om te bepalen of we Hem in het hier en nu kunnen vertrouwen.

Ieder moment is opnieuw een gelegenheid om te besluiten om Gods trouw te vertrouwen.

Het begint allemaal wanneer je leert om te rusten.

Laat ons dan onszelf de opdracht geven om rust te vinden in Hem alleen; om Zijn werken en Zijn goedheid te gedenken, om onze afhankelijkheid van Hem te erkennen, om onze gedachten en harten tot stilte te brengen in Zijn aanwezigheid en ons vertrouwen te stellen in Zijn betrouwbaarheid.

Hij, die in kleinheid Zijn grootheid dichtbij bracht, kan ook vandaag Rust en Vrede uitspreken over ieder van ons. Hij wacht alleen nog maar, totdat je komt…!

 

 

Terug